Logo

Student Corner

जङ्क फुड

Written by: Sadhvi Aryal - 29025, Grade VIII

Posted on: 27 September, 2023

उच्च स्तरको क्यालोरी सामfग्री र सन्तृप्त फ्याट भएका कुनै पनि प्रकारका खाद्य वस्तुहरूलाई जङ्क फुड भनिन्छ। तिनीहरू मानव शरीरका लागि अस्वस्थ खाना हुन् र हाम्रो शरीरका लागि त्यसकाे मूल्य पाेषणकाे रूपमा कम छ। धेरै जसो रेस्टुरेन्टका खानाहरू र फास्ट फुडहरू अत्यधिक प्रशोधित हुन्छन् र  तिनलाइ  प्रायः जङ्कको रूपमा लिइन्छ। यसकाे नियमित रूपमा उपभोग गर्ने  पुस्ता युवा पुस्ता रहेकाे र त्यस पुस्ता माझमा यसले लोकप्रियता हासिल गरेको छ। फास्टफुड रेस्टुरेन्ट र स्ट्रीट फुडको बढ्दो प्रचलनले आजको युवा पुस्ता बाहिरको खानेकुराको लतमा फसेको छ र उनीहरू प्रायः जङ्क फूडहरूमा निर्भर छन् । यस आधुनिक समाजमा एक नयाँ प्रवृत्ति बनेको छ। साथै, केएफसी, पिज्जा हट, डोमिनोज र म्याकडोनाल्ड जस्ता विभिन्न खाद्य ब्रान्डहरूको  बजारीकरणले युवाहरूलाई यस्ता खाद्य वस्तुहरू खान  आकर्षित गरेको छ। यी वस्तुहरू स्वादिलो ​​भएपनि हाम्रो शरीरका लागि स्वस्थकर मानिदैनन् । तिनीहरूको उच्च स्तरको प्रोटिन, चिनी र सन्तृप्त फ्याटको साथ, तिनीहरूले हाम्रो शरीरमा कोलेस्ट्रोलको स्तर बढाउँछ । तिनीहरूले प्रतिरक्षा प्रणालीको लागि आवश्यक पोषण मूल्यहरू प्रदान गर्न योगदान गर्दैनन् र आवश्यक भिटामिन र खनिजहरूको अभाव पनि देखिएकाे छ। दैनिक जीवनको व्यस्तताको कारणले गर्दा हामी प्रायः बाहिरबाट खाना  मगाएर वा हाम्राे भाेक मेटाउन केही चपाउन रुचाउँछौँ । जसकाे कारण, यसले हाम्रो जीवनमा अस्वस्थकर खाना खाेने लत बढाएको छ। हामी प्रायः हाम्रो स्वादलाई सन्तुष्ट पार्ने र कम समय खपत गर्ने खाना खानको आनन्द लिन्छौँ । यी जङ्क फुडहरू आजकल हाम्रो फोनमार्फत् एक क्लिकको साथ सजिलै पाइने भएकोले, हामी ती मध्ये धेरै खाने बानीमा छाैँ तर हामीले यो याद राख्नुपर्छ कि यसले हाम्रो शरीरमा पछि हानी पुर्याउँछ र हाम्राे शरीरमा धेरै स्वास्थ्य समस्याहरू जन्माउँछ।

प्रतिवेदनकाअनुसार जङ्क फुडको नियमित सेवनका कारण मोटोपनका बिरामीको सङ्ख्या बढेको पाइएकाे छ। जसका कारण हामीलाइ गम्भीर राेगसमेत लाग्ने गरेकाे छ जसमा हृदय रोग, मोटोपनाको उच्च जोखिम, महिलाहरूमा PCOD/PCOS र हाम्रो शरीर र मानसिक स्वास्थ्यमा ठुलो प्रभाव पार्ने अन्य धेरै पुरानो रोगहरू पर्दछन् । मोटोपना र मुटु रोगको जोखिम आजको प्रमुख चिन्ताको विषय बनेको हुनाले जङ्क फुड र चिनीयुक्त वस्तुको सेवनबाट टाढा रहनुपर्छ । उच्च प्रशोधित खाद्य वस्तुहरूलाई हरियो सलाद र फलफूलले प्रतिस्थापन गर्नाले हाम्रो शरीरलाइ उच्च कोलेस्ट्रोलको जोखिमबाट कम गर्न सकिन्छ । हामीले कहिलेकाहीँ जङ्क फुड उपभोग गर्न सक्छौँ, तर खपत गरिएको क्यालोरीहरू जलाउनका लागि केही शारीरिक गतिविधिहरूकाे भने पालन गर्नुपर्छ।


 

निष्कर्षमा, एक व्यक्तिको स्वास्थ्य उनीहरूको जीवनको एक महत्त्वपूर्ण भाग हो र यसको ख्याल राख्नुपर्छ। तसर्थ, यी अत्यधिक प्रशोधित जङ्क फूडहरूमा भर पर्नुको सट्टा स्वस्थ खानाको बानी बसाल्नु आवश्यक छ।